9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSimion Bărnuţiu va avea monedă

Simion Bărnuţiu va avea monedă

Banca Naţională a pus ieri în circulaţie, în scop numismatic, o monedă din argint dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Simion Bărnuţiu. Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.
Valoare noii monede este de 10 lei, având un diametru de 37 mm şi marginea zimţată. Aversul prezintă un fragment din acuarela lui Costache Petrescu – "Adunarea Naţională de la Blaj", peste care se află inscripţia "Marea adunare naţională de la Blaj – mai 1848". În partea stângă este înscris anul emisiunii – 2008, iar în partea superioară, valoarea nominală, Lângă chenar este inscripţionat în arc de cerc "România", iar în dreapta, stema României.  Reversul prezintă portretul lui Simion Bărnuţiu.
Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi Casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii inscripţionate cu sigla BNR.
Deşi este o figură importantă pentru istoria Sibiului, monedele din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Simion Bărnuţiu, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Simion Bărnuţiu a urmat la Sibiu Academia Săsească de Drepturi timp de trei ani. În 1848 a răspândit cunoscutul său manifest în care milita pentru egalitatea naţională. Tot atunci s-a implicat în revoluţia română, fiind unul dintre principalii săi lideri. Pe 14 mai 1848 a ţinut un important discurs în Catedrala din Blaj, intrat în istorie ca Discursul de la Blaj. Facultatea de drept de la Sibiu, din cadrul Universităţii Lucian Blaga, poartă numele  cunoscutului istoric şi filosof din anul 2000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS